Mokra zgnilizna owoców w przechowalni

Mokrą zgniliznę owoców, rozpoczynającą się zawsze podczas ich przechowywania, powodują różne gatunki grzybów żyjące na resztkach zgniłych owoców, na skrzynkach i szczątkach rośliny. Zakażają owoce przez przetchlinki, miejsca uszkodzone przez owady lub mechanicznie oraz porażone przez inne choroby (parch jabłoni, gorzką zgniliznę itp.). W zależności od objawów występujących na owocach rozróżniamy: Zielona pleśń. Na powierzchni owoców powstają jasnobrunatne plamy, na których tworzy się początkowo białawy, następnie zielonkawy nalot. Plamy szybko się powiększają i pokrywają cały owoc, który mięknie, gnije i wydziela zapach stęchlizny. Różowa pleśń. Na powierzchni owoców powstają liczne jasnobrunatne, lekko wklęsłe plamy. Jeżeli pojawia się nalot, to jest on najpierw biały, a w końcu różowawy. Choroba rozwija się bardzo szybko w wyższej temperaturze, np. w czasie pakowania i transportu owoców. Biała pleśń. Na powierzchni owoców powstają brunatne, sięgające w głąb miąższu plamy z różowopomarańczowymi brodaweczkami. Szara pleśń. Występuje przede wszystkim na owocach z jakimikolwiek uszkodzeniami, na których tworzą się brunatne plamy. Miąższ również brunatnieje i gnije. Na plamach wykształca się szary, puszysty nalot.